Ciekawostki

  • Badania naukowe pokazują, że picie kawy 4 do 5 filiżanek kawy dziennie jest bezpieczne dla zdrowia większości osób. Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kawy mogą wspierać naturalne mechanizmy obronne naszych komórek.

Składniki ziarna kawowego – dominującą substancją wchodzącą w skład pojedynczego ziarenka kawy jest woda. W ziarnie znajdują się też w znaczne ilości różnych minerałów oraz kwas chlorogenowy wydzielający się podczas prażenia surowej kawy. Kwas ten przyczynia się do powstania przyjemnego gorzkiego smaku naparu. Kofeina stanowi 4,8%.

zawartość_składniki
Zawartość różnych składników w naparze otrzymanym  z prażonej kawy (wg B. Rothfosa)

Czy wiesz, że:

  • Paleolit – Ludy koczownicze wędrujące dolinami rzek i obrzeżami dużych zbiorników wodnych na terenach dzisiejszych Etiopii i Sudanu żywiły się m. in. owocami, także wiśniami drzew kawowych. Współczesne badania pozostałości osad paleolitycznych na tym obszarze umożliwiły odkrycie nie tylko prymitywnych kamiennych narzędzi, ale i stanowiących pożywienie nasion, wśród których rozpoznano nasiona kawy.
  • 1511 r. – w Mekce powstał pierwszy znany czeterowersowy poemat o kawie.
  • 1573 r. – Niemiecki fizyk i botanik Leonard Rauwolf wydał drukiem swój dziennik z podróży, w którym opisał kawowce i kawę. Jest to pierwsza drukowana relacja o kawie w Europie (Niemcy).
  • 1651 r. – W Londynie pojawiła się pierwsza reklama kawy.
  • 1685 r. – Sylwester Dufour wykonał pierwszą na świecie naukową analizę składu chemicznego kawy. Opracował również pierwszą metodę dekofeinizacji, czyli spreparował kawę “przynoszącą ulgę”, wykazując tym samym, że zawiera ona pobudzającą kofeinę.
  • 1685 r. – Prawdopodobnie w tym roku po raz pierwszy dodano do kawy mleko. Uczynił to niejaki Sieur Monin z Grenoble( Francja).
  • ok. 1734 r. – Jan Sebastian Bach skomponował “Kantatę o kawie”, która była jego głosem w sporze zwolenników i przeciwników kawy. Kompozytor był znany z wielkiego umiłowania czarnego naparu.
  • 1784 r. – W części pomieszczeń popularnej kawiarni “Merchants Coffee House” w Nowym Jorku powstał Bank of New York.
  • ok. 1800 r. – Pojawiły się zaparzacze do kawy z umieszczonymi wewnątrz filtrami.
  • 1820 r. – Niemiecki chemik Ferdinand F. Runge odkrył kofeinę.
  • 1878 r. – Amerykańska firma Chase and Sanborn wyprodukowała pierwszą puszkę z kawą mieloną.
  • 1908 r. – Niemka Melitta Bentz wynalazła filtr do kawy. Po raz pierwszy w jego roli użyła zwykłej kartki papieru wyrwanej z zeszytu swojego syka. Dziś firma Melitta to znany producent różnorodnych filtrów do kawy.
  • ok. 1910 r. – Brytyjska firma Cona rozpoczęła produkcję próżniowych zaparzaczy do kawy.
  • 1945 r. – Mieczysław Fogg otworzył na gruzach Warszawy przy ulicy Marszałkowskiej (jeszcze przed zakończeniem II wojny światowej) pierwszą kawiarnię.
  • 1945 r. – Włoski inżynier Achille Gaggia wynalazł sprężynowo-tłokowy zaparzacz do kawy z dźwignią.
  • 1965-78 r. – W kawiarni “Nowy Świat” w Warszawie działał kabaret Edwarda Dziewońskiego “Dudek”.
  • 1973 r. – Na amerykańskim rynku pojawiły się automatyczne zaparzacze do kawy.

książka-1769

Dzieło jezuity ks. Tadeusza Krusińskiego, wybitego orientalisty, przez 18 lat misjonarza w Turcji i w Persji wydane przez Mianasowicza. Publikacja ta ukazała się w 1769 roku, w osiemnaście lat po śmierci autora, i stanowi pierwszą w Polsce pozycję wynikającą ze znajomości rzeczy i własnych, nie przypadkowych obserwacji autora. W książeczce tej znajdujemy rozważania o skutkach picia kawy, podane są też różne poglądy na tę sprawę, w szczególności czy wpływa ona na jurność i na niepłodność, mowa też o korzystnym jej wpływie na samopoczucie po większym wysiłku, o szkodliwości picia kawy przed snem. Znaleźć ram także można wskazania, jak należy kawę rozdrabniać i przyrządzać.

Źródło: “Ilustrowany leksykon kawy” Leszek Rum, Wydawnictwo KURPISZ, Poznań 2004

“Przygody z kawą i herbatą anegdoty wydarzenia” Kordian Tarasiewicz, Wydawnictwo Veda, Warszawa 2000

← powrót