Kawa

 Świeżo palone arabiki ziarniste

(kawy dostępne są w wersji jasno lub ciemno palonej)

Meksyk Higland – arabika jasno i ciemno palona

Większość  kaw w Meksyku uprawia się na południu kraju i pochodzą od drobnych dostawców, duże plantacje należą do rzadkości. Najlepszym regionem jest Chiapas, Oaxaca i Veracruz. Meksyk Higland to doskonałej jakości kawa wysokogórska. Arabika dość ostra, ale w smaku subtelna, dojrzała, o głębokim, pięknym bukiecie.

11,60 zł /100 g

Meksyk Maragogype  – arabika jasno i ciemno palona

Odmiana kawy arabika charakteryzująca się dużym tzw. słoniowatym ziarnem, znana jako Maragogype (najbardziej ceniona pochodzi z Meksyku). Te większe od innych kaw ziarna dają dojrzały w smaku, subtelny napar o łagodnym, pięknym bukiecie z wyczuwalnymi nutami koniaku.

15,20 zł /100 g

Gwatemala Antigua – arabika jasno i ciemno palona

Regionem słynącym z najlepszej produkcji arabik jest Antigua. Na stokach wulkanicznych wzgórz Sierra Madre panują idealne warunki do uprawy kawy, a dodatkowo mniej więcej co 30 lat żyzna gleba w tym regionie otrzymuje dodatkowe porcje azotu pochodzącego z występujących tam erupcji wulkanicznych. Te specyficzne warunki powodują, że smak kawy gwatemalskiej jest wyrafinowany, łagodny ale pełny, a aromat lekko dymny.

13 zł /100 g

Gwatemala SHB Atitlan La Providencia – Marcepan- arabika jasno palona

Ziarno kawy z plantacji (farmy) La Providencia. Partia kawy poddana selekcji pod kątem profilu smakowego i oparta o zasadę Traceability. Rośnie w okolicach jeziora Atitlan, na żyznej glebie wulkanicznej, powyżej 1370 m n.p.m.. Doskonała partia kawy o naturalnym aromacie marcepanu z odrobiną białego pieprzu i orzecha włoskiego. W profilu smakowym tej kawy wyczuwalna jest łagodna kwasowość, smak słodkiego jabłka i brzoskwini.

17 zł /100 g

Gwatemala SHB Atitlan La Providencia – Granat- arabika jasno palona

Ziarno kawy z plantacji (farmy) La Providencia. Partia kawy poddana selekcji pod kątem profilu smakowego i oparta o zasadę Traceability. Rośnie w okolicach jeziora Atitlan, na żyznej glebie wulkanicznej, powyżej 1370 m n.p.m.. Doskonała partia kawy poddana obróbce mytej (Fully washed). Zbalansowana słodycz i kwasowość z uwydatnionymi nutami mandarynki i aromacie granatu, fig i śliwek. W smaku wyczuwalne ślady kakao i miodu.

17 zł /100 g

Gwatemala SHB Atitlan La Providencia – Kakao- arabika jasno palona

Wysokiej jakości kawa arabika z farmy La Providencia obrabiana metoda mytą. Oznacza to, że ziarna oddzielane są całkowicie na mokro od miąższu przed procesem suszenia. Plantacja położona na żyznych glebach wulkanicznych, powyżej 1370 m n.p.m., to doskonałe miejsce na uprawę kawy arabika. Kawa posiada naturalny aromat kakao oraz słodkich migdałów. W profilu smakowym wyczujemy ciemne winogrona, orzech laskowy oraz delikatny smak korzenny.

17 zł /100 g

Gwatemala Pacamara Celajes San Marcos

Ziarna pochodzą z niewielkiej farmy Celajes, położonej na zboczach potężnych wulkanów, w okolicy miasta El Tumbador. Uprawą tej kawy zajmują się indianie z plemienia Mam, a ziarna oparte są o zasadę Traceability. Uprawy prowadzone są na dużych wysokościach powyżej 1500 m n.p.m.. Odmiana Pacamara powstała kilkadziesiąt lat temu ze skrzyżowania szczepu Pacos i szczepu Maragogype. Charakterystycznie duże ziarna tej kawy posiadają zrównoważoną kwasowość, aromat głęboko karmelowy, z nutami jaśminu. W smaku wyczuwalna jest czerwona pomarańcza i ananas, przechodzący w finiszu w kakao i migdały.

19 zł /100 g

Nikaragua SHB- arabika jasno i ciemno palona

Najlepsze kawy nikaraguańskie są łagodne, o średniej mocy i przyjemnym aromacie. Obecnie w rejonach Matagalpa, Jinotega i Nuevo Segovia uprawia się wysokiej klasy kawę oznaczoną skrótem SHB (Strictly Hard Beans) lub SHG (Strictly High Grown).

11,60 zł /100 g

Nikaragua SHG Yellow Catuai Honey

Uprawiana na dużych wysokościach w rejonie Nuera Segovia odmiana szczepu Yellow Catuai. Kawa poddana jest specjalnej obróbce typu miodowego (Honey Process) polegającej na przyjęciu przez ziarna smaku i aromatu  z miąższu wiśni kawowej. Suszona na słońcu na tzw. łóżkach afrykańskich – długich stołach, przez co niewielkie ilości miąższu kawowego wnikają w kawę nadając jej dodatkowe walory smakowe. Kawa ta charakteryzuje się średnia kwasowością i body, doskonałym aromatem słodkich owoców, przypraw, czekolady z mlekiem i wanilii. Ma doskonały smak z nutą słodkiego miodu kwiatowego.

16,80 zł /100 g

Nikaragua Maracaturra Santa Rita

Ekskluzywna kawa oparta o zasadę Traceability – ziarna charakteryzują się pochodzeniem z konkretnej farmy, konkretnego zbioru oraz konkretnego szczepu botanicznego – co potwierdza certyfikat wydany dla „Pożegnania z Afryką”. Szczep Maracaturra pochodzi z odmiany Maragogype i odmiany Caturra. Z plantacji Santa Rita w regionie Nueva Segovia położonej na wysokości 1250 m n.p.m. sprowadzono kawę, której partia zawiera wyłącznie ziarna największego rozmiaru 21. Smak kawy jest wyraźnie wytrawny, z wyczuwalnymi kakao i aromacie owoców tropikalnych i mandarynki.

15,20 zł /100 g

Kostaryka – arabika jasno i ciemno palona

Kostaryka była pierwszym krajem w Ameryce Środkowej (1779 r. ), w którym zaczęto uprawiać kawę. Łagodny klimat, duża wilgotność i bogate w minerały gleby wulkaniczne,  doskonale nadają się  pod uprawę kawy. W Kostaryce uprawia się wyłącznie kawę arabikę (Typica, Bourbon) dobrej jakości. Uprawa robusty jest zakazana i nielegalna. Kostarykańskie kawy są wysoko cenione na świecie. Położony na południe od stolicy kraju San Jose region Tarrazu znany jest z uprawy wyśmienitych kaw o zrównoważonej kwasowości i naturalnym orzeźwiającym, bogatym smaku orzecha włoskiego.

13 zł /100 g

Nepal Mount Everest  – arabika jasno palona

Kawa pochodzi z plantacji położonych u podnóża łańcucha górskiego Ganesh Himal nad rzeką Trisuli, 70 km od leżącej na wysokości 1500 m n.p.m. stolicy kraju Katmandu. Wody rzeki zasilane są woda z topniejącego a Himalajach śniegu. Wysokogatunkowa kawa nepalska, uprawiana bez użycia nawozów sztucznych, szczególnie jest ceniona w Japonii i Holandii. Smak kawy jest  wyraźny, wyjątkowy, przyjemnie maślany z lekką nutą prażonych migdałów.

48 zł /100 g

India Robusta Cherry – robusta

Szybko stawia na nogi dzięki dużej zawartości kofeiny – ok. 3,5%. Smakowo i zapachowo jest to gorsza kawa od arabiki,  ma gorzkawy posmak i ubogi aromat.

8 zł /100 g

Kuba Altura Imias Lavado – arabika jasno palona

To arabika o pełnym, lekko wędzonym, dymnym posmaku, wpadającym w orzech laskowy. Charakteryzuje się średnia kwasowością, ponieważ plantacje usytuowane są na mniejszych wysokościach. Ze względu na technikę obróbki zielonych ziaren, kawę tę zaliczamy do kaw mytych. Kuba Altura uprawiana jest w prowincji Guantanamo na tamtejszych stromych górskich stokach.

13,60 zł /100 g

Etiopia Djimah – arabika jasno palona

Najbardziej pierwotna, do dziś dziko rosnąca arabika, na wysokości 1200 m n.p.m.. Ziarno tej kawy jest małe i nieładne, lecz zapach i smak bardzo bogaty, winny z wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady i akcentami owocowymi.

14,60 zł /100 g

Etiopia Sidamo –arabika jasno palona

Smak kawy etiopskiej nie jest łatwy do opisania. Ziarna tej kawy nie powinno się silnie prażyć, niszczy to bowiem ich indywidualny charakter. Mimo, że ziarno nie wygląda atrakcyjnie, jego smak jest znakomity, głęboko winny, korzenny, o lekkiej kwasowości. Wyróżnia się subtelną aksamitną delikatnością i mocnym aromatem.

15 zł /100 g

Etiopia Yirgacheffe –arabika jasno palona

Najrzadsza i najtrudniejsza do zdobycia kawa etiopska, pochodząca z okolic położonego w prowincji Sidamo miasta Yirgacheffe. Mimo, że nie jest tak znana jak inne kawy z Etiopii, uważa się ją za najlepszą. Ma bogaty smak o charakterystycznym kwiatowym bukiecie. Zapach Etiopia Yirgacheffe porównywany jest z zapachem łąki.

15,60 zł /100 g

Kenia AA- arabika jasno palona

Jedna z najlepszych i najbardziej cenionych kaw na świecie. Jest rygorystycznie kontrolowana przez Coffee Board of Kenia. Organizacja ta klasyfikuje kawę przyznając jej kategorię AB lub AA. Te najlepszej jakości, największe ziarna oznaczane właśnie kategorią AA dostępne są w naszym sklepie. Posiadają mocny wytrawny smak, wyraźną kwasowość i cierpkość oraz winno-owocowy aromat.

19 zł /100 g

Tanzania Tanga AA- arabika jasno palona

Obecnie ok. 90% zbiorów kawy w Tanzanii pochodzi z małych gospodarstw. Na plantacjach uprawia się gł. Odmiany Bourbon, Typica, Kent. Kawowce na plantacjach naturalnie zacienione są przez potężne drzewa bananowców. Kawa Tanzania Tanga AA pochodzi z rejonu jeziora Tanganika. Smak kawy jest kremowy, lekko słodki ,intensywny z zauważalną nuta jabłek i owoców cytrusowych. Łagodnie wytrawna, lekko ziemista, ze wspaniałym aromatem.

14,60 zł /100 g

Jemen Matari- arabika jasno palona

Prawdziwa mocha (inaczej moka lub mokka) pochodząca z prowincji Bany Mata,  zwana przez koneserów “Bordeaux wśród kaw”. Jest to jeden z najrzadziej występujących gatunków, o wyjątkowym, pełnym, winnym bukiecie. Smak egzotyczny, charakterystycznie ostry z akcentami czekoladowymi, znakomity i pikantny.

25,20 zł /100 g

India Plantation – arabika jasno lub ciemno palona

Najlepsza arabika pochodzi z rejonu Mysore, Nigrili, Malabr i tworzy wspólną markę Plantation. Charakteryzuje się wino-wędzonym, mocnym i ciężkim smakiem. Arabika o dość dużej zawartości kofeiny, dobra, z małą kwasowością. Dostępna jasno palona i ciemno palona.

11,60 zł /100 g

Indaia Plantation Peaberry – arabika jasno palona

Wysokiej jakości kawa o wyjątkowym tzw. ziarnie perłowym (peaberry). W wisience owocu kawowego zamiast tradycyjnych dwóch ziaren- połówek jednostronnie spłaszczonych, występuje jedno kuliste. Kształt ten umożliwia równomierne palenie, dzięki czemu napar charakteryzuje się zrównoważonym smakiem, z wyczuwalną słodyczą, pełnym bukietem z domieszką niskiej wytrawności.

13 zł /100 g

Sumatra Mandheling – arabika ciemno palona

Wysokogatunkowa kawa arabika uprawiana w północnych i zachodnio-środkowych rejonach wyspy, na żyznej wysoko zmineralizowanej glebie wulkanicznej, co nadaje jej mocnego, zdecydowanego smaku, z obfitymi akcentami czekoladowymi. Dzięki swojej niskiej kwasowości, świetnie nadaje się do picia wieczorem.

16,60 zł /100 g

Brazylia Yellow Bourbon Pico Mirante – arabika jasno palona

Nowość wśród kaw z Brazylii. Kolejna kawa sezonowa oparta o zasadę Treceability (ziarna charakteryzują się pochodzeniem z konkretnej farmy, konkretnego zbioru oraz konkretnego szczepu botanicznego ). Wysokogatunkowa odmiana Yellow Bourbon uprawiana jest na zboczu wzgórz na wysokości 1200 m n.p.m.. Obrabiana jest metodą pulped natural. Oznacza to, że po wstępnym oddzieleniu ziaren od owocu kawy są one suszone z resztkami miąższu owocowego. Brazylia Yelow Bourbon Pico Mirante to kawa o pełnym body, łagodnej wytrawności, w aromacie odnajdujemy skórkę pomarańczową, ciemną czekoladę i migdały.

16,60 zł /100 g

Brazylia Yellow Bourbon Mirantinho – arabika jasno palona

Nowość wśród kaw z Brazylii. Kolejna kawa sezonowa oparta o zasadę Treceability (ziarna charakteryzują się pochodzeniem z konkretnej farmy, konkretnego zbioru oraz konkretnego szczepu botanicznego ). Wysokogatunkowa odmiana Yellow Bourbon uprawiana jest na zboczu wzgórz na wysokości 1200 m n.p.m.. Obrabiana jest metodą pulped natural. Oznacza to, że po wstępnym oddzieleniu ziaren od owocu kawy są one suszone z resztkami miąższu owocowego. Brazylia Yellow Bourbon Mirantinho to kawa o niskiej wytrawności, odnajdujemy w niej nuty mlecznej czekolady, kakao a orzechami laskowymi, a w posmaku zauważalne są ślady płatków zbożowych i wafli.

16,60 zł /100 g

Honduras SHG Las Mataras – arabika jasno i ciemno palona

Jedna z najciekawszych kaw na rynku. Ziarno szczepu Caturra oparte jest o zasadę Treceability (ziarna charakteryzują się pochodzeniem z konkretnej farmy, konkretnego zbioru oraz konkretnego szczepu botanicznego ). Właściwy sposób uprawy na farmie Las Mataras, na wysokości około 1370m n.p.m. i naturalne zacienienie drzewami Pepeto i sosnami korzystnie pływa na jakość kawy. Kawa charakteryzuje się doskonałym aromatem owoców tropikalnych, kakao i migdałów. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, wanilii i moreli.

11,60 zł /100 g

Jamajka Blue Mountain – arabika jasno palona

Autentyczną kawę Jamajka Blue Mountain określa się mianem szampana wśród kaw. Oryginalna jamajska  Blue Mountain  pakowana jest do beczek z załączonym certyfikatem. W ciągu ostatnich kilku dekad wypracowała sobie reputację, która uczyniła ją kawą dla konesera i jedną z najdroższych kaw na świecie. Jej smak jest zrównoważony, owocowo-kwasowy, pełny i odznacza się niezwykłą trwałością. Charakteryzuje ją również wyraźny i intensywny aromat.
Pierwsze drzewko kawowe sprowadzono na Jamajkę w 1725 r. Po wielu latach eksperymentów odkryto tereny, na których kultury kawy mają najwyższy poziom  jakości. Z tych właśnie terenów pochodzi prawdziwa  Blue Mountain. Jej przeciętna roczna produkcja wynosi tylko około 900 ton. 80% uprawianej  kawy jest eksportowane do Japonii. Kawa jamajska jest poddawana obróbce metodą mokrą tzn. ziarno jest pozbawiane łupiny za pomocą wody, co powoduje jego ładniejszy wygląd.

99 zł /100 g

Kolumbia – arabika jasno i ciemno palona

Pierwsze drzewko kawowe posadzono w Kolumbii w 1808 roku, a w XX wieku kawa stała się jednym z podstawowych towarów eksportowych tego kraju. Dostarcza około 12% światowej produkcji kawy i zajmuje trzecie miejsce po Brazylii i Wietnamie na świecie. Kawa kolumbijska należy do kaw  bardzo wysokiej jakości i sprzedawana jest na całym świecie pod własną marką „Cafe de Columbia”. Wszystkie eksportowane kawy wolne są od zanieczyszczeń, kalibrowane, wyróżniają się dobrym smakiem , bogatym zapachem i dobrą kwasowością. Uprawy rozmieszczone są u podnóża Andów, gdzie panuje umiarkowany, wilgotny klimat. Z rzeźbą terenu wiążą się zróżnicowane mikroklimaty i na poszczególnych plantacjach kawa dojrzewa w różnych miesiącach, w związku z czym przez cały niemal rok, w rozmaitych miejscach trwają zbiory. Z najlepszej jakości kawy słyną regiony Medellin, Armenia i Manizales. Wysokogatunkowa kawa jest starannie klasyfikowana i kalibrowana, przydzielona do trzech kategorii: Supremo, Excelso i UGQ. Kawa Supremo Medellin charakteryzuje się największym ziarnem, średnią mocą, bogatym delikatnym zapachem z wyraźnym akcentem owocowym. Kolumbia Excelso ma dodrze wyrośnięte ziarna, jest delikatniejsza i bardziej kwaskowa. Eksperci często określają smak kawy kolumbijskiej jako „jedwabisty”, zalicza się ona bowiem do kaw najbardziej zrównoważonych i nadających się do picia o każdej porze dnia.

11,60 zł /100 g

Peru Chanchamayo – arabika jasno palona

Kawy peruwiańskie charakteryzują się zrównoważonym smakiem, niewielką kwasowością i lekkim body. Z regionu Chanchamayo pochodzi ponad 40% zbiorów i jest to najlepsza kawa w Peru. Uprawiana jest przez miejscowych Indian z plemienia Yanesha, na niewielkich farmach. Są to kawy organiczne, często posiadają specjalne certyfikaty „organiczności”. Uprawiane bez nawozów sztucznych i pestycydów. Kawa przetwarzana jest wyłącznie metodą mytą „washed’. Peru Chanchamayo to szczepy  Caturra, Catimor, Typica, Bourbon, Pache. Charakteryzują się niewielką kwasowością i lekkim body, a w aromacie wyczuwalna jest wanilia i orzech włoski, lekkie cytrusy, oraz posmak skórki pomarańczowej.

13 zł /100 g

Brazylia Pergamino Sul de Minas – arabika jasno i ciemno palona

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Jednym z najlepszych gatunków kawy uprawianej w Brazylii jest arabika pochodząca z rejonu Sul de Minas. Opatrzona jest certyfikatem nadanym przez BSCA- brazylijskie stowarzyszenie producentów kawy wysokogatunkowej. Ma łagodny i delikatny smak, pozbawiony goryczki, charakteryzuje się średnią mocą i niską kwasowością.

11,60 zł /100 g

 

Kawy bezkofeinowe

Irlandzka bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa z aromatem irlandzkiej whisky.

15 zł /100 g

Waniliowo-orzechowa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa z aromatem waniliowo-orzechowym.

15 zł /100 g

Pomarańczowa

Kawa bezkofeinowa z aromatem pomarańczy.

15 zł /100 g

Bezkofeinowa Brazylia Santos – bezkofeinowa arabika jasno palona

Ziarno kawy pozbawione kofeiny, świeżo palone i zaparzone prawidłowo daje napar niewiele odbiegający smakiem i zapachem od kawy kofeinowej. W 1906 roku wprowadzono do sprzedaży pierwszą kawę bezkofeinową, jednak dopiero w latach 80-tych rozpoczęto jej wytwarzanie na szeroką skalę. Stało się tak dzięki tzw. szwajcarskiej metodzie wodnej znanej również jako metoda wodno-węglowa (metoda „swiss water’). Ziarna jeszcze przed paleniem poddawane są działaniu gorącej wody, w której kofeina się rozpuszcza. Następnie woda jest filtrowana przez aktywny węgiel, a ziarno suszone ciepłym powietrzem. Procesowi dekofeinizacji poddaje się kawę zieloną i zaledwie około 3% pierwotnej ilości kofeiny pozostaje w kawie i tak przygotowane ziarno praży się.

12,60 zł /100 g

 

Kawy smakowe

Bogata w aromat arabika brazylijska z regionu Cerrado została dodatkowo wzbogacona w procesie palenia (w oparciu o własną technologię) różnymi smakami i aromatami dostarczanymi przez rodzinną firmę z francuskiego Grasse – światowej stolicy perfum oraz centrum produkcji naturalnych aromatów.

Nasze kawy smakowe są w pełni naturalne i każdy znajdzie coś dla siebie.

– Irlandzka

– Czekoladowa

– Czekoladowo-migdałowa

– Wiśnie w czekoladzie

– Waniliowo-orzechowa

– Orzech laskowy

– Orzechowa

– Kokosowa

– Amaretto

– Cynamonowa

– Pomarańczowa

– Karmelowa

– Prażone migdały

– Marcepanowa

– Belgijskie praliny

– Creme brule

– Miętowa

– Koniakowa

– Mieszanka Pięciu Smaków

– Malinowa

– Wiśniowa

15 zł /100 g

 

Specjalnie na życzenie klienta, w zależności od preferencji zaparzania, kawę możemy zemleć na drobno lub grubo.

Posiadamy w sprzedaży niskociśnieniowe ekspresy włoskiej firmy Bialetti, aluminiowe i ze stali nierdzewnej, rosyjską porcelanę z fabryki Łomonosow w Petersburgu, tygielki oraz inne akcesoria do zaparzania i przechowywania kawy lub herbaty.