Rodzaje kawy
Naukowcy zidentyfikowali ponad 500 gatunków kawowców w obrębie rodzaju coffea i jeszcze więcej podgatunków. Przez wszystkie lata tradycji uprawy plantatorzy doszli do wniosku, że tylko cztery gatunki kawowca rodzą owoc dający atrakcyjne smakowo ziarno. Są to:
- Coffea arabica (popularnie zwana arabiką),
- Coffea canephora (popularnie zwana robustą),
- Coffea liberica (tak zwana liberika),
- Coffea excelsa (genetyczna mutacja liberyki).
Kawa robusta – gatunek krzewów kawowych najbardziej odpornych na szkodniki i choroby, występujący naturalnie na obszarach wyżynnych leżących na równiku w klimacie wilgotnym i gorącym. Owocuje wcześniej niż arabika, bo już 2 lub 3 lata po posadzeniu. Smakiem i zapachem ustępuje arabice.
Kawa arabika – jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem kawy i występuje w wielu odmianach i mutacjach.
Kawa liberyjska – daje bardzo duże ziarno, odznacza się silnym wzrostem i znaczną odpornością na choroby i szkodniki. Z uwagi na mierny smak i nikły zapach znajduje małe zastosowanie poza Liberią, gdzie jest uprawiana na nizinach. Produkcja Coffea liberica osiąga okresami 2% światowej produkcji kawy.
Źródła: “Kawa. Legenda, historia,anegdota. Receptariusz” Leszek Rum, Wydawnictwo W KOLORACH TĘCZY, Wrocław 1996
http://www.martinezfinecoffees.com/newsletters/august-2013-arabica-versus-robusta.html